Ce este Aikido?

Aikido (合気道este o arta martiala japoneza creata in 1920 de catre Morihei Ueshiba , un expert care a atins cel mai inalt nivel de maiestrie in artele martiale japoneze clasice. Aikido nu are si nu participa la competitii, fondatorul interzicand orice forma a acesteia.Instructorii si practicantii de Aikido organizeaza numeroase demonstratii prin care isi dovesc maestria.

O Sensei

O Sensei Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido-ului

De ce sa practicati Aikido? Pentru ca:

– asigura un bun sistem de autoaparare;
– asigura antrenarea reflexelor si reactiilor fizice si psihice;
– practicarea cu regularitate conduce la increderea in sine si relaxare;
– contribuie la formarea unei filosofii practice de viata;
– utilizeaz? exercitii pentru respiratie si meditatie;
– contribuie la dezvoltarea concentrarii;
– contribuie la cresterea conditiei fizice;
– in dojo poti intalni oameni interesanti, cu caracter puternic;
– asigura un mod pl?cut de a-ti petrece timpul;
– contribuie la mentinerea si intarirea starii de sanatate.

Ai (合 ) inseamna a unifica, a uni, a imbina, Ki (気 ) inseamna energie, spirit, Do (道 ) inseamna cale, in sensul de cale spirituala, astfel ca Aikido se poate traduce prin Calea Energiilor Unificate. O alta traducere poate si mai corecta ar fi Calea AIKI, deoarece Aiki este un principiu din artele martiale care exprima abilitatea de a te armoniza cu atacul unui agresor in scopul de a-l controla cu minim de efort astfel ca Aiki se aplica prin intelegerea ritmului si intentiei atacatorului pentru a gasi pozitia optima si momentul pentru a aplica o tehnica. In Aikido energiile se unesc, nu se ciocnesc precum in sporturile martiale, apararea nu este decat o continuare a atacului, cele doua, atacul si apararea, fiind elemente ale aceluiasi intreg. Avandu-si originile in tehnicile de lupta cu mainile goale ori cu sabia sau sulita utilizate de samurai in Japonia medievala Aikido utilizeaza proiectari, fixari, luxari si lovituri intr-o masura mai mica, insa cea mai mare parte din tehnici sunt creatia maestrului Morihei Ueshiba.

Scopul Aikido-ului nu consta numai in insusirea perfecta a tehnicilor de autoaparare, pentru ca tehnicile sunt doar un mijloc si nu un scop. Mai importanta pentru elev este educarea complexa, pentru ca acesta sa capete o personalitate echilibrata, naturala si puternica, astfel incat la nevoie sa poata rezolva eficient problemele ce-i apar in viata. Daca nu te poti controla si avea incredere in tine, daca nu te poti vedea lucid, niciodata nu vei avea incredere in altii si cu siguranta nu vei putea fi capabil sa ai autoritate asupra celorlalti. Scopul antrenamentului nu este de a crea luptatori agresivi ci acela de a perfectiona intelepciunea si auto-controlul. Ca practicant de Aikido, trebuie sa progresezi, sa te perfectionezi si sa nu incerci sa concurezi cu ceilalti. Aikido poate fi inteles si practicat im mai multe moduri corespunzand nivelelor de dezvoltare individuala si a gradului de maturitate a practicantului , care poate alege din Aikido ceea ce corespunde propriei mentalitati si personalitati. Atractia principala pentru incepatori este metoda de autoaparare pe care Aikido o realizeaza printr-o serie de miscari de neutralizare fixare sau proiectare a agresorilor.

Daca nu te opui fortei adversarului si eviti orice opozitie directa, atunci nu va fi nevoie sa-ti folosesti propria forta si deci nu obosesti. Este mult mai productiv sa folosesti forta agresorului, a atacului sau, pentru a-l neutraliza. Eficienta in lupta nu depinde numai de corp pentru ca ea este direct legata de aptitudinea de a discerne realitatea exterioara in modul cel mai obiectiv posibil. Mesajele transmise de simturi au o mare importanta in artele martiale, ca si in viata de toate zilele. Ele permit evaluarea corecta a circumstantelor si determina conduita de urmat si maniera de a aborda lupta. Daca aceste mesaje sunt directe si neafectate de factori perturbatori (impresii, rationamente, amintiri, etc), atunci avem sansa ca informatia pe care o percepem despre o anumita situatie sau moment sa fie complexa si exacta. Pentru a beneficia de astfel de mesaje-senzatii este necesar un antrenament serios si inteligent al tuturor facultatilor nervoase si simturilor noastre.

Doshu

Doshu Moriteru Ueshiba nepotul fondatorului, actualul conducator al Aikido.

Antrenamentul continuu si indelungat reda progresiv vitalitatea corpului si are ca efect cresterea vigilentei atat de necesara in artele martiale. Treptat, corpul capata independenta de actiune si decizie si renunta la rolul impus de mental, dobandeste creativitate si maturitate proprie. Aceasta maturitate se traduce in aprecierea realitatilor exterioare printr-o intelegere interioara care se adauga la abordarea exterioara. Fara a se fixa asupra uneia sau alteia dintre componentele dezvoltarii fizic sau mental calea propusa de Aikido conduce la uniunea dintre cele doua componente.

Aikido ne invata ca toate realitatile fiziologice, fizice, mentale si sociale nu sunt decat fragmente ale unui ansamblu vast, ierarhizat, autonom si perfectibil, dupa modelul unui mare ansamblu care este universul.

Fondatorul spunea: Singurul mod in care pot sa explic cu adevarat Aikido, este sa desenez un trunghi, un cerc si un patrat.
– Un triunghi cu virful in sus reprezinta focul , pe cind unul cu virful in jos reprezinta apa. Cele 3 laturi ale triunghiului reprezinta diferite trinitati: cerul, pamintul si omenirea; mintea, corpul si spiritul; trecutul, prezentul si viitorul, etc. Un triunghi reprezinta dimensiunea circulatiei ki-ului.
– Cercul este emblema universala a infinitului, perfectiunii si eternitatii. Natura se exprima in cercuri, circuite si spirale. cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care implineste toate lucrurile. Reprezinta dimensiunea lichida.
– Patratul este stabil, ordonat si material. Sta la baza lumii fizice, compuse din pamint, apa, foc si aer. Patratul reprezinta dimensiunea solida.

Despre AIKIKAI

logo-aikikaiFundatia Aikikai ( 財団法人合気会 Zaidan Hōjin Aikikai ) este organizatia originala pentru arta martiala japoneza Aikido, oficial recunoscuta de guvernul japonez in 1940. Este cunoscuta si sub denumirea “Aikikai Hombu” ( hombu insemand centru, cartier general ) sau mai simplu, “Aikikai”. In traducere libera Aikikai inseamna Organizatia Aiki. Ea insasi se descrie ca “organizatia mama pentru dezvoltarea si popularizarea Aikido-ului in lume”. Aikikai este organizatia umbrela pentru diferite organizatii nationale sau de alta natura de Aikido. Sediu central Aikikai Hombu Dojo, este situat n Tokyo, Japonia – Wakamatsu-Cho, Shinjuku.Fundatia Aikikai este o asociatie care a fost infiintata in scopul de a sprijini Aikido creat de fondator, de a instrui corpul si mintea prin Aikido si de a promova Aikido.

Conform traditiei nipone iemoto organizatia este condusa de un membru al familiei Ueshiba care poarta denumirea de Doshu (conducator al caii – DO). Actualul Doshu este Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului.

hombu-dojo

Aikikai Hombu Dojo, Tokyo, Japonia

Hombu Dojo a fost construit in 1931 de catre fondatorul Aikido, O Sensei Morihei Ueshiba, fiind la acea vreme o constructie de lemn cu un dojo de 120 mp si purta denumirea de Kobukan. In 1967 structura originala de lemn a fost inlocuita cu una din beton ca mai apoi in 1973 sa fie din nou modernizata prin adaugarea a inca doua etaje, astfel ca in prezent Aikikai Hombu Dojo adaposteste 3 dojouri, cel principal avand o suprafata de 220 de mp. La Hombu Dojo predau peste 30 de instructori, fiind organizate cursuri in toate cele 7 zile ale saptamanii pentru membrii Aikikai.

In Japonia sunt peste 1800 de dojouri afiliate la Aikikai iar in lume Hombu Dojo este reprezentat in 130 de tari prin organizatii nationale de Aikido.

Gradele centurilor negre (yudansha ) in Aikido sunt acordate de catre Aikikai Hombu Dojo, diploma purtand semnatura lui Doshu, examinarea fiind facuta de instructorii delegati ai Aikikai.

fraa

Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai – Cluj Napoca

recunoasterea-aikikai

Certificarea Fundatiei Romane de Aikido Aikikai de catre Aikikai Hombu Dojo

Aikido Aikikai Constanta este membru al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai, care este o organizatie nationala acreditata de Aikikai Hombu Dojo, Tokyo, Japonia pentru a dezvolta si promova Aikido pe teritoriul Romaniei. Fundatia Romana de Aikido Aikikaia fost infiintata in anul 1997 avand initial denumirea de Fundatia Musubi. Ulterior, in 2002, denumirea a fost schimbata in Fundatia Romana de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundatia Romana de Aikido AikikaiScopul principal al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este promovarea, dezvoltarea si sprijinirea practicii si studiului Aikikai Aikido-ului in Romania, precum si inlesnirea contactelor directe dintre practicantii de aikido romani si a celor din strainatate. Supervizor tehnical Fundatiei Romane de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi. Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este in Cluj-Napoca, Str. Plopilor nr. 62.
In prezenta Fundatia Romana de Aikido coordoneaza activitatea a peste 50 de dojouri in 40 de orase de pe cuprinsul Romaniei in care se antreneaza mai bine de 2500 de practicanti atat copii cat si adulti.
Periodic instructorii Fundatiei Romane de Aikido Aikikai se deplaseaza in Japonia la Fundatia Aikikai pentru a participa la antrenamentle ce se defasoara la Aikikai Hombu Dojo in acest fel pastrand legatura cu sursa Aikido-ului si transmitandu-l mai departe nealterat de eventualele influente sau pareri personale eronate ce ar putea sa rezide din lipsa unui antrenament constant sub indrumarea maestrilor de Aikido autentici.