Do – Calea

 

doruVreau sa fac ceva miscare. Ce sa fac ? Ma gandesc la ceva organizat, cu instructor, ca altfel nu ma tin de treaba. Privesc spre artele martiale, o dorinta mai veche neimplinita.  Mai precis spre aikido de unde as putea capata echilibrul interior, ceva rezistenta fizica, tehnici de autoaparare, iar varsta nu ar fi o problema prea mare.
Unde sa practic ? Nu cunosc pe nimeni sa iau o parere.  Merg dupa fler si aleg dojo sensei Ion State si …bine am facut, caci am fost primit ca intre prieteni.
Dojo are un spatiu generos este bine aerisit si luminat. Profesorii sunt adevarati maestri in aikido si buni comunicatori. Nu arat eu asta ci numarul mare de practicanti care vine aici, copii si adulti.
Incep pregatirea, munca multa, transpiratie multa, exact ce mi-am dorit. Merge greu, mainile si picioarele parca nu sunt ale mele, dar sunt incurajat de sensei tot timpul cu glume, cu tact, cu vorbe de duh. Acum inteleg de ce sunt multi cursanti si ma bucur ca sunt pe maini sigure.
Pe langa aikido se invata multe lucruri bune in dojo ca ordine, disciplina, relaxare, respect si chiar sa prepari sushi. O experienta deosebita am primit in stagiul de pregatire cu sensei Trisca Florin de la Cluj, unde pe linga  aikido am fost invatati sa pregatim sushi.  A fost un stagiu folositor si…..foarte gustos.
Aikido este un drum lung de ani de pregatire, de munca continua cu seriozitate, dar si de satisfactii pe masura. Un drum de o mie de pasi incepe cu primul pas, spune un proverb chinezesc. Sunt la inceput, abia am facut un pas, pana la o mie calea-i lunga, dar dupa cum ne invata sensei “nu este importanta viteza cu care mergi, ci sa nu te opresti”. Asta incerc sa fac, sper sa reusesc.

Doru Tutuianu