Sistemul iemoto

 

O sensei Morihei Ueshiba ( Kaiso  fondator ) primul Doshu ( conducatorul Caii ) Aikido

O sensei Morihei Ueshiba ( Kaiso fondator ) primul Doshu ( conducatorul Caii ) Aikido

Daca in perioada 1978 – 1989 artele martiale se practicau in Romania discret, in grupuri restranse, datorita interzicerii de facto de catre regimul comunist in urma scandalului Miscarii Transcedentale, dupa 1989 ele au putut fi din nou practicate deschis, putand beneficia de toate avantajele promovarii in mass-media.

Imi amintesc ca in acea perioada imediat post revolutionara, salile de sport erau pline aproape pana la refuz de practicanti entuziasti, numar datorat atat putinilor instructori existenti cat si elementului de noutate. Daca in acele vremuri nu avea importanta ce stil si cu cine practici, lucrurile stau putin altfel astazi.

Kisshomaru Ueshiba, fiul fondatorului, al doilea Doshu

Kisshomaru Ueshiba, fiul fondatorului, al doilea Doshu

Accesul la informatie este cu totul altul, numai intrand pe internet poti gasi suficiente informatii, poze, filme, carti cu fiecare stil in parte pentru a face o cercetare prealabila cu scopul de a gasi arta martiala cu care rezonezi cel mai bine.

Mergand si mai departe, catre artele martiale traditionale, vom face referire la sistemul iemoto de transmitere a scolii, si anume faptul ca seful scolii va fi intotdeauna un urmas al familiei fondatorului, urmas care poate fi pe linie de sange sau infiat. Privit de occidentali ca un sistem rigid, nedemocratic, autoritar, bazat pe nepotism, totusi trebuie sa il tratam din punctul de vedere al unui oriental si prin prisma culturii orientale unde cultul stramosilor este adanc inradacinat.

Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului, al treilea Doshu

Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului, al treilea Doshu

Sistemul iemoto a supravietuit atat reformelor Restauratiei Meiji, cat si perioadei postbelice contrar cererilor pentru democratie si egalitate, fiind prezent in domenii diverse, de la arte matiale pana la dans, go si ceremonia ceaiului.Acest sistem prevede existenta unui O-iemoto, O-sensei, Soke ori Doshu ( in cazul Aikido ) sau Soshitsu (in cazul Ceremoniei Ceaiului), care reprezinta un conducator absolut. Printre atributele lui enumeram transmiterea directa a tehnicilor, dreptul de aprobare sau respingere a statului de profesor, dreptul de a obliga membrii scolii de a adopta texte si chiar de a expulza membri din grup, plus multe altele. Evident ca acest sistem nu are la baza un sitem juridic formal, el bazandu-se doar pe valorile traditionale, rolul sau fiind tocmai acela de a proteja traditia scolii de eventualele alterari ce pot avea loc pe parcursul timpului. Nu poate exista decat un singur conducator al scolii in acelasi timp, titlul fiind transmis din generatie in generatie. In cele mai multe cazuri succesorul la conducerea scolii este ales din timpul vietii lui O-iemoto si poarta numele de Waka-sensei (Tanarul Profesor), acesta fiind ruda directa si beneficiaza din timp de o pregatire intensa pentru a fi apt sa preia conducerea scolii la momentul trecerii in nefiinta a lu O-iemoto.

Mitsuteru Ueshiba ( Waka sensei  tanarul profesor ) stranepotul fondatorului, va deveni cel de-al patrulea Doshu

Mitsuteru Ueshiba ( Waka sensei tanarul profesor ) stranepotul fondatorului, va deveni cel de-al patrulea Doshu

Atunci cand un membru senior paraseste scoala sau este expulzat, acesta nu mai are dreptul de a folosi numele scolii in cazul in care continua sa predea. Pe de alta parte este o chestiune de moralitate si corectitudine. As mentiona aici cazul scolii Takeda Ryu: cand maestrul Roland Maroteaux s-a despartit de profesorul sau Soke Nakamura ?i-a denumit scoala Takeda Ryu Maroto Ha (adica Takeda Ryu metoda Maroto) si la fel a facut si maestrul Tohei cand a parasit in 1971 organizatia Aikikai creata de fondatorul Aikido-ului O Sensei Morihei Ueshiba ?i ?i-a denumit nou infiintata organizatie Shin Shin Toitsu Aikido Kai.

Asa cum spuneam diferenta dintre 1990 si 2013 consta in accesul la informatie. Daca doriti sa practicati un sport martial unde baza este sistemul competitional, criteriul de selectie ar putea fi numarul de campioni; insa daca va doriti sa practicati o arta martiala e bine sa va informati despre acreditarile instructorului – diplomele de grad sunt emise doar de catre iemoto, (soke, doshu) – daca mentine legatura cu maestrii autentici ai stilului pe care il preda sau chiar cu seful scolii. Oricum ar fi, in timp orice elev isi poate da seama daca instructorul il conduce pe Calea promisa sau pe una alterata. In final acesta este rolul sistemul japonez IEMOTO – perpetuarea unei Cai nealterate!