Fundatia Aikikai ( 財団法人合気会 Zaidan Hōjin Aikikai ) este organizatia originala pentru arta martiala japoneza Aikido, oficial recunoscuta de guvernul japonez in 1940. Este cunoscuta si sub denumirea “Aikikai Hombu” ( hombu insemand centru, cartier general ) sau mai simplu, “Aikikai”. In traducere libera Aikikai inseamna Organizatia Aiki. Ea insasi se descrie ca “organizatia mama pentru dezvoltarea si popularizarea Aikido-ului in lume”. Aikikai este organizatia umbrela pentru diferite organizatii nationale sau de alta natura de Aikido. Sediu central Aikikai Hombu Dojo, este situat n Tokyo, Japonia – Wakamatsu-Cho, Shinjuku.Fundatia Aikikai este o asociatie care a fost infiintata in scopul de a sprijini Aikido creat de fondator, de a instrui corpul si mintea prin Aikido si de a promova Aikido.

Conform traditiei nipone iemoto organizatia este condusa de un membru al familiei Ueshiba care poarta denumirea de Doshu (conducator al caii – DO). Actualul Doshu este Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului.

Aikikai Hombu Dojo, Tokyo, Japonia

Hombu Dojo a fost construit in 1931 de catre fondatorul Aikido, O Sensei Morihei Ueshiba, fiind la acea vreme o constructie de lemn cu un dojo de 120 mp si purta denumirea de Kobukan. In 1967 structura originala de lemn a fost inlocuita cu una din beton ca mai apoi in 1973 sa fie din nou modernizata prin adaugarea a inca doua etaje, astfel ca in prezent Aikikai Hombu Dojo adaposteste 3 dojouri, cel principal avand o suprafata de 220 de mp. La Hombu Dojo predau peste 30 de instructori, fiind organizate cursuri in toate cele 7 zile ale saptamanii pentru membrii Aikikai.

In Japonia sunt peste 1800 de dojouri afiliate la Aikikai iar in lume Hombu Dojo este reprezentat in 130 de tari prin organizatii nationale de Aikido.

Gradele centurilor negre (yudansha ) in Aikido sunt acordate de catre Aikikai Hombu Dojo, diploma purtand semnatura lui Doshu, examinarea fiind facuta de instructorii delegati ai Aikikai.

 

 

Certificarea Fundatiei Romane de Aikido Aikikai de catre Aikikai Hombu Dojo

Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai – Cluj Napoca

Aikido Aikikai Constanta este membru al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai, care este o organizatie nationala acreditata de Aikikai Hombu Dojo, Tokyo, Japonia pentru a dezvolta si promova Aikido pe teritoriul Romaniei. Fundatia Romana de Aikido Aikikaia fost infiintata in anul 1997 avand initial denumirea de Fundatia Musubi. Ulterior, in 2002, denumirea a fost schimbata in Fundatia Romana de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundatia Romana de Aikido Aikikai. Scopul principal al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este promovarea, dezvoltarea si sprijinirea practicii si studiului Aikikai Aikido-ului in Romania, precum si inlesnirea contactelor directe dintre practicantii de aikido romani si a celor din strainatate. Supervizor tehnical Fundatiei Romane de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi. Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este in Cluj-Napoca, Str. Plopilor nr. 62.
In prezenta Fundatia Romana de Aikido coordoneaza activitatea a peste 50 de dojouri in 40 de orase de pe cuprinsul Romaniei in care se antreneaza mai bine de 2500 de practicanti atat copii cat si adulti.
Periodic instructorii Fundatiei Romane de Aikido Aikikai se deplaseaza in Japonia la Fundatia Aikikai pentru a participa la antrenamentle ce se defasoara la Aikikai Hombu Dojo in acest fel pastrand legatura cu sursa Aikido-ului si transmitandu-l mai departe nealterat de eventualele influente sau pareri personale eronate ce ar putea sa rezide din lipsa unui antrenament constant sub indrumarea maestrilor de Aikido autentici.