Aikido Aikikai Constanta este primul dojo de Aikido infiintat in Constanta ( in 2000 ), fiind practic locul unde s-au format toti instructorii de Aikido din judet. Dojo-ul este condus de Ion State ( 4 dan Aikido Aikikai ) si Florian Ionescu ( 2 dan Aikido Aikikai ).

De la infiintare si pana in prezent cei doi au format sute de aikidoka, multi dintre ei continuand sa practice si in  prezent, unii in Constanta, altii in alte orase sau chiar alte tari, iar cativa dintre acestia conduc acum propriile dojo-uri.

Ion State practica arte martiale din 1990 si Aikido din 1994 iar  Florian Ionescu practica Aikido din 2001, amandoi participand la numeroase seminarii de Aikido in tara si peste hotare avându-i ca maestri pe: Doshu Moriteru Ueshiba, Dojo Cho Mitsuteru UeshibaYukimitsu KobayashiYoshiaki YokotaKei IzawaEiji KatsuradaHiroaki IzumiKatsuaki AsaiMotohiro FukakusaYoshimitsu YamadaHiroshi IsoyamaHiroshi TadaHiroshi IkedaChristian TissierPeter GoldsburyWilko VriesmanUlf EvenasPascal GuilleminIgor ShmyghinDaniel ToutainStefan StenuddCeneth SparbyJohn RogersMichele QuarantaDorin MarchisIulian Perpelici.

Aikido este o arta martiala si poate fi practicata de oricine, de copii – ca sa isi formeze spiritul, de tineri – ca sa il modeleze, iar de adulti – ca sa si-l tempereze.

Scurt istoric

AIKIDO AIKIKAI Constanta si-a inceput activitatea in 2000 fiind primul dojo de Aikido din Constanta.

Inceputul nu a fost usor, o mana de oameni care se antrenau pe plaja in bataia vantului, facand abstractie uneori de zgomotul asurzitor al valurilor sau de vremea capricioasa. Nu dupa mult timp am reusit sa inchiriem prima sala de sport pentru desfasurarea antrenamentelor, continuand in paralel si antrenamentele pe plaja sau in parcul din Tabacarie. Nu de putine ori trecatorii se opreau pentru a se uita la noi iar unii, nu multi la numar, se alaturau grupului nostru.

In 2001 ne-am mutat de pe plaja la sala de lupte a Liceului cu Program Sportiv “Nicolae Rotaru”, iar in 2003 ne antrenam intr-o sala a teatrului “Oleg Danovski”, ca mai apoi pana in 2005 sa ne desfasuram antrenamentele la sala de sport a Scolii nr. 28 “Dan Barbilian”. Din 2005 si pana in 2016 ne-am desfasurat activitatea la sala de sport a Universitatii Spiru Haret din Constanta, str. Unirii nr. 67. Din 2017 până în 2020 ne-am desfasurat activitatea intr-un dojo dotat cu doua sali de practica pe BD. I.C. Bratianu nr. 5. 2020 a fost un an greu, când din cauza pandemiei de coronavirus a trebuit pentru o perioadă să sistăm antrenamentele iar apoi când măsurile de prevenire a pandemiei s-au relaxat am putut să ne antrenăm în aer liber, pe plajă. Din 2021 am reluat practica Aikido într-un dojo nou șituat pe strada Griviței, nr. 27.

De-a lungul timpului am participat la numeroase demonstratii publice si emisiuni radio-tv pentru a promova aikido la nivelul judetului Constanta. AIKIDO AIKIKAI Constanta a devenit centrul pentru formarea de instructori in judetul Constanta si a sprijinit constituirea de dojouri in mai multe orase. Totodata in cadrul dojoului s-au organizat seminarii de pregatire cu maestri de aikido din tara si strainatate si s-au stabilit relatii oficiale cu alte dojouri de peste hotare.

Aikido-ul pe care il predam este cel autentic, in spiritul si traditia japoneza, dorinta noastra fiind de a transmite cat mai aproape de realitate tehnica si spiritul fondatorului, incercand sa pastram aceste lucruri nealterate. Periodic instructorii nostri participa la seminarii de perfectionare cu maestri japonezi ai Fundatiei Aikikai din Japonia dar si instructorii Fundatiei Romane de Aikido Aikikai.

Pentru copii in afara antrenamentelor de aikido, organizam tabere de aikido, ateliere de origami, dezvoltare personala pentru copii (in parteneriat cu specialisti in psihologie si psihopedagogie), cursuri de limba japoneza, jocuri de miscare, seminarii de aikido pentru copii. Punem foarte mult accent in cadrul antrenamentelor pe formarea caracterului copiilor dar si pe formarea unei constitutii fizice atletice, armonioase si sanatoase. Aikido este o arta martiala care ii va face mai disciplinati, mai siguri pe ei, un mediu controlat unde isi pot descarca surplusul de energie, o cale de slefuire a spiritului!

Pentru adulti pe langa antrenamentele regulate de aikido organizam seminarii de aikido, participam la seminarii de aikido in tara si strainatate, deplasari in Japonia la Aikikai Hombu Dojo, cursuri de limba japoneza, workshopuri de gastronomie nipona, Tea House, participare la festivaluri japoneze organizate in tara, etc.
Regula in dojoul nostru este ca fiecare “face ce poate si cat poate” insa incercand in permanenta sa isi depaseasca limitele, sa evolueze intr-un mod firesc, natural, armonios astfel incat oricine sa poate practica aikido indiferent de conditia fizica pe care o are in momentul in care incepe antrenamentele.

Din 2011 membrii dojoului nostru sunt afiliati la Fundatia Romana de Aikido Aikikai – organizatia nationala autorizata de Aikikai Hombu Dojo pentru a dezvolta si promova Aikido pe teritoriul Romaniei. Fundatia Romana de Aikido Aikikai este membră a Federației Europene de AIkido și Federatiei Internationale de Aikido care este membra Sport Accord – organism ce reuneste toate federatiile olimpice si neolimpice pe diverse ramuri sportive.

Fundatia Aikikai Japonia a fost infiintata de O Sensei Morihei Ueshiba fondatorul aikido-ului si numara in prezent milioane de membri in intreaga lume. Conform traditiei nipone organizatia este condusa de un membru al familiei Ueshiba care poarta denumirea de Doshu (conducator al caii – DO). Actualul Doshu este Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului.